Wat is een goed sneaker cadeau?

6 sneakers

De sneaker wordt ook wel de sportschoen genoemd. Dit komt doordat deze gemaakt is voor het dragen tijdens sportactiviteiten. Tegenwoordig wordt de sneaker ook vaak als vrijetijdsschoen gemaakt. Ook wordt de sneaker vaak genoeg cadeau gegeven op verjaardagen. De schoenen zijn vaak erg licht in gewicht en hebben een kunststof zool. Ze kunnen fel gekleurd zijn, maar je hebt ook witte sneakers dames. Bij specifieke sporten zoals golf en wielrennen zijn andere schoenen nodig. Vooral bij fitness zie je de sneaker vaak terugkomen. Sommige sneakers hebben in de loop der tijd ook hun functie verloren. Neem bijvoorbeeld de Chuck Taylor All-stars vroeger werden deze uitsluitend als basketbalschoenen gebruikt, terwijl dit tegenwoordig eigenlijk niet meer voorkomt.

Wat is de voorloper van de sneaker?

De eerste voorloper van de sneaker was de gymschoen, maar zelfs hiervoor was er nog een andere soort. Dit was al erg vroeg namelijk in 1865, de sport croquet was in deze tijd erg populair. Croquet is een sport waarbij een bal met een houten hamer door verschillende poortjes moet worden geslagen. De sport werd vaak op een grasveld gespeeld en de klassieke schoenen hadden daarbij geen grip. Rond deze tijd ontstond de vraag naar de sportschoen. Terwijl dit daarvoor helemaal niet aan de orde was, schoenen moesten vooral netjes zijn. Door de populariteit van de balsport werd de eerste sportschoen, de croquet sandaal, een feit.

De opkomst van de sneaker

Aan het begin van de 20e eeuw werd de term sneaker steeds meer gebruikt. Het is niet helemaal zeker waar de term vandaan komt, maar gedacht wordt dat dit van het woord sneaken komt. Sneaken betekent eigenlijk sluipen en dit verwijst naar de geruisloosheid waarmee je jezelf kan verplaatsen met sneakers. Dat komt door de rubberen zolen en het lichte gewicht van de schoen. Meldingen van het gebruik van het woord sneaker waren er al in 1887, maar vanaf 1917 werd het woord echt frequent gebruikt. Tegenwoordig heb je sneakers in allerlei soorten zoals zwarte sneakers dames.