De impact van maandverband op het milieu

maandverband van katoen

In dit artikel gaat over de impact op het milieu van maandverband. Maar eerst voor volledigheid, wat is maandverband en waarvoor wordt het gebruikt.

Wat is maandverband en waar is dat voor?

Het woord verband is eigenlijk niet juist meer. Er wordt niets verbonden. Maar het is de ingeburgerde naam. Maandverband wordt gebruikt voor de opvang van het menstruatiebloed bij vrouwen. Vroeger werden daarvoor katoenen lappen gebruikt. Tegenwoordig zijn het meestal voorgevormde synthetische producten, die zijn gemaakt van celstof en die na gebruik worden weggegooid. Het materiaal is absorberend en heeft een plakstrook. Met die plakstrook kan het maandverband in de onderbroek worden aangebracht.

maandverband van katoen

Afval

De organisatie Milieu Centraal heeft uitgerekend, dat gedurende het leven van een vrouw, zij met het gebruik van wegwerpmaandverband voor 90 kg aan afval produceert. Voor tampons is dat 60 kg. De biologische afbreking van wegwerpmaandverband duurt honderden jaren. Die wegwerpproducten zijn niet te recyclen en dat vergroot de milieu-impact. Daarbij komt de verpakking van het maandverband. Een wegwerpmaandverband zou dezelfde milieu-impact hebben als 4 plastic tasjes. Er bestaan echter ook producten die zijn bedoeld voor hergebruik. We praten dan met name over wasbaar maandverband en menstruatiecups.

Wasbaar maandverband

Wasbaar maandverband wordt niet weggegooid, maar wordt na gebruik gewassen en dan opnieuw gebruikt. Voor dat soort maandverband wordt katoen of fleece gebruikt, waaraan tegen het lekken een plastic laagje is toegevoegd. Een wasbaar maandverband gaat 5 à 10 jaar mee. Het kan op 40º worden gewassen. Volgens milieu Centraal is het verschil in milieubelasting tussen wegwerpmaandverband en maandverband van katoen te vergelijken met die tussen wegwerpluiers en wasbare luiers. In het geval van luiers is de milieubelasting van het wasbare type minder groot dan van het wegwerptype. Met andere woorden, qua milieu-impact verdient maandverband van katoen de voorkeur boven wegwerpmaandverband.

Biologisch maandverband

We sluiten af met biologisch maandverband. Daarvoor wordt biologische katoen gebruikt. In vergelijking met normaal katoen wordt voor de teelt daarvan veel minder water gebruikt en is de CO2-uitstoot belangrijk kleiner.