Waarom wasbare luiers beter zijn dan wegwerpluiers

Er zijn veel verschillende soorten luiers, waaronder ook wasbare luiers. Wasbare luiers zijn, zoals de naam al doet vermoeden, luiers die uitgewassen kunnen worden. Je kunt deze wasbare luiers hierdoor dus meerdere keren gebruiken. Er zijn een aantal redenen waarom wasbare luiers beter zijn dan wegwerpluiers. Ten eerste is het uiteindelijk goedkoper om wasbare luiers te kopen dan ‘normale’ wegwerpluiers. Je betaalt eerst wel meer geld voor een wasbare luier dan voor een wegwerpluier, maar als je alle wegwerpluiers die je nodig gaat hebben bij elkaar optelt, is het uiteindelijk goedkoper om wasbare luiers aan te schaffen. Dit blijkt uit onderzoek van de kosten van wasbare luiers tegenover die van wegwerpluiers.

Wasbare luiers zijn beter voor het milieu

Naast het feit dat wasbare luiers van HappyBear uiteindelijk goedkoper zijn dan wegwerpluiers, zijn ze ook nog eens beter voor het milieu. Dit komt omdat je veel minder wasbare luiers hoeft aan te schaffen dan wegwerpluiers. Deze wegwerpluiers gooi je steeds weg, in tegendeel tot wasbare luiers. Dit scheelt dus veel afval. Bij wasbare luiers is er wel een inlegvelletje dat weggegooid moet worden, maar dit zorgt voor minder afval dan hele wegwerpluiers. Daarnaast kunnen baby’s of jonge kinderen allergisch zijn voor stofjes in wegwerpluiers of zijn ouders bang dat er te veel chemische producten in de luiers zitten. Bij wegwerpluiers is dit niet het geval, want deze zijn vaak van stof gemaakt.

Wasbare luiers wassen en schoonmaken

Het is natuurlijk handig om te weten hoe je wasbare luiers kunt wassen en schoonmaken, zodat je kindje ze vaker kan dragen. In de wasbare luiers zit een soort inlegvelletje dat je kunt weggooien na gebruik. Deze moet je dus elke keer bij het verschonen vervangen. De wasbare luier zelf kun je voor de rest gewoon wassen. De delen van de wasbare luier kunnen het beste niet met wasverzachter gewassen worden, want de huid van baby’s reageert hier niet altijd goed op. Ook neemt de kwaliteit van de wasbare luiers hiermee af en dit is natuurlijk niet de bedoeling. De wasbare luiers kunnen in de droger, maar kunnen ook gewoon uitgehangen worden om te drogen. Het is handig om een aantal wasbare luiers aan te schaffen, zodat je kindje altijd een schone luier heeft als het nodig is en de andere wasbare luier bijvoorbeeld in de was zit.